Értékbecslés

Miért van szükség ingatlan értékbecslőre?

A mai világban eladni, vagy venni szakértő nélkül kockázatos lehet, mert egy korrekt értékbecsléssel egyrészt időt és pénzt takaríthatunk meg, másrészt pontosan megállapítható az ingatlan ára is.

A tulajdonosok sok esetben az ingatlan hirdetéseket veszik alapul, illetve a szomszédok által eladott ingatlan árából próbálják kiszámolni azt, hogy vajon mennyit érhet a családi házuk  vagy a lakásuk. Ezekkel a módszerekkel előfordulhat az is, hogy túlárazzák, vagy akár aláárazzák az ingatlanukat. Hiba lehet az is, ha a továbblépéshez szükséges árat kalkulálja ki a tulajdonos, vagy a kisebb javításokat, átalakításokat is piaci áron számolja be, ezzel tovább torzítva az árat.

Mi a teendő:

Érdemes értékbecslő szakember segítségét kérni, aki 5-6 hasonló területen fekvő és műszaki paraméterekkel rendelkező ingatlannal, 10-12 szempont alapján határozza meg az ingatlanunk árát. Számos tényezőt figyelembe véve kell kialakítania az árat, nem megfeledkezve a kínálati, és az eladási árkülönbözetről sem.

Hogyan történik az ingatlan értékbecslés:

  • Az értékbecslő megbízási szerződést köt a tulajdonossal.
  • A szerződés megkötése után helyszíni bejárás során tájékozódik az ingatlan műszaki állapotán túl az üzemeltetési viszonyokról, illetve a működtetés körülményeiről. Az ingatlant eltérő napszakokban is megvizsgálja, így pontos képet kaphat a forgalom nagyságáról, zajhatásokról, és a légszennyezettségről is.
  • Az értékbecslő fotókat, szükség esetén videót készít az ingatlanról (külső-belső).
  • Ezt követően az értékbecslő kiválasztja az alaphalmazt, mely az adott ingatlanpiacon található, közel hasonló adottságú ingatlanok csoportja. Az összehasonlítás során csak azonos értékformákat és csak azonos jogokat hasonlíthat össze.
  • Az összehasonlításra alkalmas ingatlanok kiválasztása, adatainak elemzése megkezdődik.
  • Meghatározza a fajlagos alapértéket (fajlagos alapérték: m2-re vetített érték).
  • Majd az értékmódosító (korrekciós tényezők) elemzése (értéknövelő, értékcsökkentő körülmények számbavétele és adat(ok) összehasonlítása kezdődik meg a vizsgált ingatlan vonatkozásában.
  • A fajlagos alapérték módosítása (korrigált fajlagos és az átlagos korrigált fajlagos érték számítása) végeztével a végső érték kiszámítása, és az értékbecslés összeállítása is befejeződik.

 

Cégünk a „Nett Ingatlanstúdió” az értékbecslést követően az ingatlan értékesítésben is az ügyfelek igényeinek figyelembe vételével rugalmas konstrukciókban, és kedvező megbízási díjakon (2-3 % bruttó) segíti az értékesítést.